mandag 8. mars 2010

Kvinners paradoks

”For å oppnå likestilling må vi altså innse at vi ikke har det og at noen heller ikke ønsker det.” Slik avslutter Ingunn Yssen og Marie Simonsen en glimrende kronikk i VG på kvinnedagen 8. mars.

Feminister er ikke lenger et skjellsord, i dag kan vi gjerne kalle oss feminister uten å gå i tog eller kreve kjønnskvotering. Generasjoner før oss har preget samfunnsdebatten og kjempet for kvinners rettigheter og økt innflytelse. Det er dermed et paradoks at samfunnsutviklingen viser at flere kvinner selv ønsker redusert arbeidstid, og velger hjemmet fremfor karriere.

Ferske undersøkelser viser at bare 7 % av de største (børsnoterte) selskapene i Norge har kvinnelig toppsjef. Kvinneandelen i ledergruppene ved de 500 største selskapene i Norge, er kun på rundt 10 %. Denne andelen har vært stabil, det er fortsatt flest kvinner i stabsfunksjoner som informasjon og personal. Dette viser at kvinner fortsetter å velge bort mulighet for makt og påvirkning.

”Morsrollen har aldri vært dyrket mer enn nå” skriver Yssen og Simonsen i sin kronikk. Vi registrerer at den nye trenden går i retning av en lykkelig tilværelse som hjemmeværende mor. Men blir vi mer lykkelige av dette? Det er fremdeles store lønnsforskjeller mellom menn og kvinner, og dette vil ikke jevnes ut om flere kvinner blir hjemme, ønsker deltidsstillinger og utdanner seg til lavtlønnsyrker.

Lønnsforskjellen mellom kvinner og menn er større i grupper med høyere utdanning enn i grupper uten høyere utdanning. Dette skyldes i stor grad yrkesvalg. Vi oppnår ikke mer likestilling av lik lønn, men først og fremst gjennom økt deltakelse i yrkeslivet og bevisst valg av yrkesretning.

I samme kronikk peker Yssen og Simonsen på at ”det hviler noe suspekt over kvinner som av en eller annen grunn ikke har barn når de er 30”. Dette kan jeg skrive under på! Fortsatt blir jeg konfrontert med mine valg og hvorfor jeg ikke har barn. Jeg registrerer - like forundret - hvor tradisjonelt og stigmatiserende samfunnet vårt er.

Et nytt argument er kastet inn i likestillingsdebatten – krev pensjon av mannen din! Jeg er svært overrasket over at enkelte kvinner i dagens samfunn ikke er kommet lenger. En langt bedre pensjonsinvestering må være å sikre din egen fremtid, satse på egen utdanning og yrkeskarriere for å kunne forsørge deg selv.

Gratulerer med dagen alle jenter!
Hilsen Ine

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar